Be Followers

Saturday 26 May 2012

Daging Dendeng Resepi Mak Aku,Masak Cara Aku


Sikit je dlm piring ni,,yg lain dalam kuali

Aku x sure resepi sebenar dendeng ni,,ni resepi mak aku bagi,,Kira ni bukan resepi original le,,nak jugak masak resepi original dendeng, tapi kenale cari resepinya dulu. Walaupun rasa x sesedap mak aku buat,,janji ada le rasa..hehehe...Ni aku masak dengan cara aku..Bahan2 yang mudah dan cara memasak yg gile mudah.. Jom nengok resepi simple :-

Daging Dendeng Resepi Mak Aku,Masak Cara Aku 

Potong daging besar,,sedikit nipis,,perapkan daging dengan kicap manis.
Gorengkan Daging yang dah diperap.
Kemudian tumbuk daging tp jangan lumat sangat (Kasi daging sejuk dulu la baru tumbuk)

Bawang merah, putih, halia, lada kering (blander, bawang dan lada kering make sure banyak) 
Dan serai 6 tangkai (serai tumbuk sikit) 
Kemudian tumiskan kesemua bahan tu kasi lama2 sikit pasal biar lada tu btul2 masak. (klau rasa nak lg pedas tmbahle cili api 2,3 tangkai ke kan..)
Masukkan sedikit gula (sikit je la pasal kicap tu pun dh manis)
Masukkan sedikit air asam
Masak je tumisan, masukkan daging tadi,,gaul sehingga kering.
Tambahkan pula kicap (pandai2 le balancekan dengan cili tadi,,kang byk kang jd daging msk kicap pulak )
Masukkan garam (Last masuk garam pasal kicap manis pun ada rase masin jugek,aku letak sikit je garam)

Tips nak make sure dendeng menjadi ialah,,bawang dan lada kering tu kena byk..klau sikit xsesuai,,psl dendeng kan kering2 je..kena le lada tu byk kasi pekat kuah...

Sedia untuk dihidang..


2 comments:

  1. leleh seh air liur nih.. peberet aku nih mkn lak ngan nasi pns huhuhuh

    ReplyDelete
  2. btul,,nasi panas,,tambah lagi gigit cili api..adoi sodappp!!xmenahan makan btambah..ada ati nak slim.. :P

    ReplyDelete